Skip to content →

Internt vs eksternt fokuspunkt

”Spænd i fodleddet” og ”kroppen over bolden” er bare nogle af de fokuspunkter man ofte hører på træningsbanen. Disse fokuspunkter er alle sammen centreret omkring kroppen/selve bevægelsen, men er disse formuleringer brugbare? Eller findes der en anden mere optimal måde at formulere et fokuspunkt?

I denne artikel kigger jeg nærmere på et studie fra 2018 der undersøgte effekten af at undgå et internt fokuspunkt i forskellige fodbold øvelser. Dette testede man ved at give en gruppe 7-årige spillere specielt farvede støvler der markerede forskellige områder på foden, og de resterende sorte støvler.

Billede fra kilde

Internt vs eksternt fokuspunkt

For at forstå hvorfor forskerne valgte at bruge disse specielt designede sko, skal vi forstå forskellen på internt og eksternt fokuspunkt. ”Bevæg armene”, ”spænd i fodleddet”, ”kroppen over bolden”, er alle sammen interne fokuspunkter, da fokus er på selve bevægelsen. I stedet for “ bevæg armene” kunne man fortælle spillerne at ”skygge for solen” for at rykke fokuspunktet fra internt til eksternt. I dette er der en form for resultat med selve bevægelsen, hvor deres hænder skal ende i en position der ville skygge for solen. Man kan se internt fokuspunkt som bevægelses-realteret, og eksternt fokuspunkt som effekt-relateret.

Studiet

Spillerne blev testet i fire forskellige tests herunder at modtage bolden, afleveringer, skud og en form for drible bane. Spillerne blev enten scoret ”1” eller ”0” point for deres udførsel. Med udgangspunkt i afleveringer fik spillerne, med de farvede støvler, et point hvis de ramte bolden med den rigtige farve ift opgaven, og nul point hvis de ramte bolden med den forkerte farve. De spillere med sorte støvler fik point hvis de ramte bolden på det sted som de fik fortalt af en træner, og intet point hvis de ramte bolden med den forkerte del af foden. Træneren kunne f.eks finde på at sige ”Hit with the inside!”.

Billede fra kilde

Resultater:

Billede

Gruppen med farvede støvler klarede sig signifikant bedre end gruppen med sorte støvler, hvilket kan ses i tabellen, hvis man sammenligner scoren imellem de to grupper.
Blå: Gruppen med farvede sko
Sort: Gruppen med sorte sko.

Man kan måske undre sig over hvad forskellen er på at spillerne bliver fortalt at de skal ramme den med indersiden, eller den røde del af skoen, da det jo er det samme sted?

Årsagen til dette kan skyldes at når der anvendes et internt fokuspunkt øger det aktiviteten i bl.a. lillehjernen som er ansvarlig for koordinationen af bevægelser. Den øgede aktivitet vil derfor inhibere de automatiserede processer der er til stede under bevægelse, og vil derfor resultere i en mere spændt og mekanisk bevægelse. Et eksternt fokus vil derimod facilitere til ubevidst kontrol af vores bevægelser, og vil lede opmærksomheden hen imod resultatet af bevægelsen i stedet for fokus på selve bevægelseskvaliteten.

Dette er blot et af mange studier lavet på internt fokus punkt vs eksternt fokus punkt, og langt de fleste studier viser en markant bedre effekt ved brug af eksternt fokuspunkt. Det handler måske derfor ikke så meget om at komme med nye fede øvelser i håb om forbedring, men måske mere om måden vi egentlig træner spillerne på herunder hvilke verbale cues vi giver dem.

Ønsker man at læse lidt om Life Kinetik som Jürgen Klopp introducerede i Dortmund og Liverpool, kan man læse mere her.

Kilde: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0200689

Published in Motorisk Træning Talentudvikling

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *