Skip to content →

Hvad er Life Kinetik?

Life Kinetik er de seneste år blevet en fast del af træningen i de største fodboldklubber i verden. Det tog for alvor fart da det kom frem at Jürgen Klopp introducerede det i Dortmund tilbage i 2008, og senere har bragt det til Liverpool. Udover Liverpool og Dortmund anvender halvdelen af de professionelle fodboldklubber i Tyskland, samt det tyske håndbold og skiforbund Life Kinetik, hvis man skal tro Life Kinetiks hjemmeside.

Men hvad er Life Kinetik og hvordan træner man det? De spørgsmål kigger jeg nærmere på i denne artikel.

Hvad er Life Kinetik?

Life Kinetik er udviklet af Horst Lutz, en tysk idrætslærer. Horst har siden 2004 udviklet Life Kinetik og øvelsesbanken indeholder nu over 2000 forskellige variationer af hans øvelser. Igennem Life Kinetik ønsker man at stimulere hjernen så den skaber nye synapser og forbindelser, og derved optimerer de kognitive processer som beslutningstagen, koncentration, hukommelse, stress tolerance osv. Det er i bund og grund en træningsform med hjernen i fokus.

Life Kinetiks træningsplan indeholder tre områder: Det motoriske (uvante bevægelses mønstre), det kognitive (beslutningstagen, reaktion på stimuli, koncentration osv) og visuelt stimuli (træning af den visuelle oplevelsesevne). Det er dog muligt at kombinere alle delene i en og samme øvelse. Øvelses idéer vil blive præsenteret i slutningen af artiklen.

Hvordan træner man Life Kinetik?

For at give en ide om hvordan Life Kinetik kan se ud, kan man se følgende klip:

I klippets første sekunder ses uvante bevægelser (kast med tennisbolde med krydset arme), tennisbolde der flyver rundt (træning af det visuelle) og det kognitive, da koncentration er essentielt i denne øvelse, da det er en opgave de ikke er vant til. Alt er her kombineret i én øvelse. Denne kunne progredieres ved at implementere en kognitiv opgave, som at stave deres eget navn, sige 7-tabellen højt, eller andet, hver gang de kaster tennisboldene.

Et klip om en tysk træningsmetode skal selvfølgelig indeholde techno musik.

Som nævnt tidligere skal opgaverne være udfordrende før at hjernen stimuleres, og før man ser en effekt af Life Kinetik træning. Det er derfor essentielt at atleterne aldrig nogensinde kan mestre opgaverne. Det skal altid være udfordrende. Såfremt at de kan lave en given øvelse 6/10 gange, skal der laves en progression af opgaven. På den måde sikrer man konstant at hjernen er aktiveret og bliver stimuleret nok til at det har en effekt. Kan atleterne lave opgaven 10,20 eller 30 gange i streg har det minimal effekt, hvis ikke ingen effekt. De skal aldrig føle de bliver gode til det, men de skal føle de hele tiden lærer noget.

Life Kinetik øvelser til fodboldtræningen:

  • Spilleren står og jonglerer med en fodbold i systemet 2-1-1-2-1-1-2-1-1….dvs: To gange på højre fod, en gang venstre, en gang højre, to gange venstre, en gang højre, en gang venstre, to gange højre osv. Samtidig skal spilleren kaste en tennisbold op og gribe den hver gang spilleren rammer fodbolden to gange på højre fod. Hvis man vil gøre den ekstremt svær kan de bedes om at stave til deres navn hver gang den rammer højre fod imens de både skal køre 2-1-1-2-1-1 og kaste tennisbolden.
  • Spillerne går sammen 2 og 2. Den ene spiller har to tennisbolde, en i hver hånd, som han kaster og griber i et konstant flow. Samtidig med dette, spiller de en fodbold frem og tilbage med førstegangsafleveringer.

Ønsker du at vide mere om hvordan man kan optimere de kognitive processer, så læs mere her.

Kilder: https://www.lifekinetikscandinavia.com/

Published in Fysisk Træning Kognitiv Træning Motorisk Træning Talentudvikling

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *