Skip to content →

Interview med Liverpools indkasttræner (del 2)

Jeg har været så heldig at Thomas Grønnemark har taget sig tid til at svare på en masse af mine spørgsmål. Dette er der kommet et skriftligt interview ud af. Thomas har arbejdet med klubber som Viborg FF, F.C. Midtjylland, Liverpool og Gent, for at nævne nogle få.

Dette er den sidste artikel to. Du kan læse del 1 her.

I denne artikel hører vi om alt fra hvorfor indkast ikke bliver trænet nok til hvordan Liverpool dominerede Bayern München og Tottenham ift indkast.

  • Jeg kan se Liverpool gik fra 18. bedste til det bedste ift indkast. Hvor meget trænede i indkastsøvelser i løbet af en uge/måned?

“Ja, det er rigtigt. Hos Liverpool I 17/18 sæsonen, inden jeg kom, havde de en possession på 45,4 % ved indkast under pres, hvor spillerne var dækket op. Indkast hvor modstanderen er 30 meter væk er ligegyldigt. Liverpool var nummer 18 ud af 20 inden jeg kom, og sæsonen efter forbedrede vi (Liverpool) til 68, 4 % og lå nummer et i Premier League. Jeg har, i min tid i Liverpool, været der seks til syv uger, og så har jeg typisk en-tre, nogle gange fire træningsdage, hvert besøg. Det er ikke at sådan at vi træner indkast i 1,5 time, men omkring 45-50 minutter pr. træning. Nogle gange har vi noget specifik træning og nogle gange er det kun backs, men for det meste er det alle spillerne.”

Så det er den måde vi har gjort det på. Træning på banen i seks-syv uger pr. sæson og så laver jeg indkastanalyse af hver kamp. Jeg får indkast videoer af Liverpools analyse folk og sender tilbage til de andre trænere, så de også arbejder med det, når jeg ikke er der.

  • Mener du, at indkasttræningen ikke bliver trænet nok, ift til den mængde indkast der er i en kamp?

“For mig siger det sig selv. Der er 40-60 indkast i en kamp. De fleste hold har possession lidt under 50 % af gangene efter et indkast under pres. Hvis man havde samme possession på fødderne, så ville man ikke spille Premier League, men Sunday League eller serie 6. Så jo, det bliver trænet alt for lidt. Udover det bliver trænet for lidt, så synes jeg også man træner dødbolde forkert. Rigtig tit, så gør man som man gjorde for 40 år, eller 30 år siden. Du træner dødbolde fredag, inden du skal spille lørdag, i hvert fald når vi snakker professionelt. Min indkast træning er integreret i en hel normal træning i løbet af ugen, og typisk træner jeg også bare mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, og det er hele året. Det er ikke kun i opstarten.”

“Udfordringen er bare, at de fleste trænere mangler viden om hvad man skal gøre. Der er rigtig mange trænere, også nogle af verdens bedste trænere der har prøvet at gøre noget, men det virker bare ikke. Jeg kan se når vi med Liverpool møder hold så er vi typisk 20-30 % bedre i possession ved indkast under pres end modstanderen. F.eks da vi mødte Tottenham, ved årets første kamp, havde vi 9 ud af 9 indkast under pres imens Tottenham kun vandt 4 ud af 16 indkast under pres. Det er fordi, at hvis de kunne kaste den hurtigt til en fri spiller, så kastede de den bare op ad linjen, og det er noget af det værste du kan gøre, i hvert fald hvis du ikke har en strategi for hvad du vil gøre, for så mister du ofte bolden.”

“Da vi mødte Bayern München i første Champions League kamp sidste år havde vi omkring 70 % possession ved indkast under pres, hvilket var fint for os, men Bayern München havde kun 28 %. De gjorde det samme som Tottenham gjorde. Hvis de ikke kunne kaste den hurtigt, så havde de ingen strategi. Det er det jeg oftest ser. Enten så har holdene ingen strategi eller en meget enkelt strategi, og hvis strategien bliver for enkel, så bliver den for let at dække op for.”

“Det samme er gældende for amatørhold og ungdomshold. Trænerne mangler viden og det er det jeg gerne vil give i fremtiden, og det er derfor jeg er i gang med at skrive en bog om indkast, hvor jeg kommer til at give viden til alverdens trænere. Det er sådan set min største drøm, at forandre fodbolden positivt igennem indkast.”

  • Hvilken F.C Midtjylland og Liverpool spillere forbedrede sig mest i din tid i klubben?

“Det der med at forbedre sig er både det med de lange indkast, men også mere generel indkast intelligens, og hvem har forbedret sig mest i F.C. Midtjylland? Jamen, Andreas Poulsen har forbedret sig med 13,65 meter, men faktisk også Mads Døhr Thychosen, der nu spiller i F.C. Nordsjælland, forbedrede sig også fra 22,25 meter til 34,50 meter, så det er 12,25 meters forbedring. Han assisterede faktisk på lange indkast da F.C. Midtjylland vandt mesterskabet sidste gang. Han assisterede bl.a til et mål imod A.C. Horsens, fordi Kian Hansen var i karantæne. Ift. Længde kan man sige at Joe Gomez er kommet op på 37,20 meter, og selvom vi ikke bruger det lange indkast i Liverpool, så har han forbedret sig flot. Han assisterede også et mål i England – Kroatien der havde stor betydning for England i Nations League, men også rent økonomisk.”

“Når vi snakker generel forbedring, så vil jeg sige at de spillere der nok har forbedret sig mest i det jeg kalder ”det lange, det hurtige og det kloge indkast”, så vil jeg nok sige Andy ”Robbo” Robertson og Trent Alexander Arnold. ”Robbo” forbedrede sig rigtig meget efter en måned eller to, så gik han til verdensklasse. Trent skulle måske lige bruge seks måneder eller lignende, så lige pt synes jeg vi har verdens to bedste indkastere, og det synes jeg er meget vigtigt. Man kan godt koncentrere sig om lange indkast, da det er nemt at måle. Men når jeg siger de bedste indkastere, altså dem der er bedst til at træffe en beslutning omkring indkast. Det gælder højeste indkast intelligens, men også at kunne kaste hurtigt kontra hvornår skal jeg vente, hvornår opdager jeg det rum der bliver skabt af mine medspillere. Så for mig at se er verdens to bedste indkastere, og dem der har forbedret sig mest; Andy Robertson og Trent Alexander Arnold.”

  • Jeg kan se du har trænet Liverpool, Midtjylland, og arbejder bl.a med Ajax og Leipzig. Ønsker du ikke at træne klubber fra samme liga, eller har der ikke været interesse fra hold i samme liga?

“Som sagt træner jeg otte forskellige pro hold lige i øjeblikket rundt omkring i verden. Der er rigtig meget interesse, så jeg har blandt andet sagt nej til flere direkte konkurrenter til Liverpool i denne her sæson. Jeg har det sådan, at jeg kan sagtens træne flere hold fra en liga, men jeg har bare et princip der siger, at hvis det er to hold der kæmper direkte mod hinanden i tabellen, bl.a. to tophold, som jeg bl.a. har sagt nej til i Premier League, så vil jeg ikke træne dem. Det bliver noget værre vrøvl. Jeg kan godt træne et hold fra toppen og bunden, eller toppen og midten. Jeg har også sagt at jeg heller ikke vil træne historiske rivaler, så jeg kunne aldrig finde på at træne både Liverpool og Manchester United, eller Schalke og Dortmund, i samme sæson. Det ville også give noget vrøvl med fans og alt muligt.”

“Så jo, jeg kan godt træne flere hold i samme liga, men nu træner jeg hold i forskellige liga, lige pt. Men jeg er generelt rimelig open minded om at træne forskellige hold, for mit største mål er at forbedre fodbold verden. Det er selvfølgelig fedt at vinde Champions League med Liverpool, og verdensmesterskabet for klubhold, og nu må vi se hvad der sker med Premier League i denne sæson, men der er en god sandsynlighed for at vi kan vinde det, hvis alt det her corona noget det arter sig. Det er selvfølgelig fedt, men mit største mål er at forbedre og ændre fodbolden igennem min indkast træning, så det kan komme til glæde for trænere, spillere og ikke mindst for fans. Lige nu er indkast elendig for langt de fleste hold. Det skal gerne være sådan at indkast bliver en fed del af fodbold i fremtiden.”

  • Hvordan er din arbejdsgang? Er du i klubberne nogle uger, nogle dage om året, eller hvordan foregår det?

“Jeg var lidt inde på det før. Liverpool og Ajax er sådan cirka 6-7 besøg pr. sæson, hvor jeg analyserer alle kampene på videoanalyse. F.eks Gent fra Belgien hvor jeg har været de seneste to sæsoner, der har jeg været tre til fire besøg pr. sæson, så det er lidt mindre. Andre klubber der kommer jeg bare på inspirations besøg hvor jeg er der to til tre træningsdage, så det er meget forskelligt fra klub til klub. Så hvis det er en af de klubber hvor jeg laver videoanalyse, så er jeg selvfølgelig meget bedre forberedt, så jeg ved præcis hvad jeg skal ændre.”

  • Har du nogle ydelser som trænere eller mindre hold i Danmark kunne have gavn af?

“Alle trænere kunne have gavn af det. Det er lige meget hvilken spillestil man har. Jeg bruger meget tid på at tilpasse min træning til spillestilen, så træningen i Ajax, Atlanta United og Liverpool er forskellig. Selvfølgelig er der nogle grundlæggende ting jeg træner, men ellers så tilpasser jeg træningen til spillestilen.”

“Alle trænere kunne have gavn af det. Det er lige meget om det er amatør trænere eller ungdomstrænere fordi det at blive bedre til indkast det betyder rigtig meget. Den store forskel kommer først når jeg udgiver min bog på et tidspunkt. Jeg er meget godt i gang med min bog, men der også lidt strategi ift hvornår jeg vælger at udgive den, for lige nu er der stor efterspørgsel for min viden i de store klubber. Men det er med bogen jeg kommer til at gøre en forskel.”

  • Kan du give nogle endelige tips til danmarks fodboldspillere uden at røve nogle forretningshemmeligheder?

“Der er som sagt en masse ting jeg ikke kan fortælle nu, lige før jeg udgiver bogen. Generelt så tror jeg man skal holde sig lidt fra at blive bedre til lange indkast for jeg ser ofte spillere der prøver at gøre et eller andet, og så gør de noget forkert. Så begynder de sommetider endda at kaste kortere, eller bliver skadet fordi de begynder at kaste ineffektivt, så jeg ville absolut vente med at øve sig til at blive bedre til de lange indkast indtil man får noget viden, bl.a. igennem min bog. Jeg kan desværre ikke komme ind på mine 40-50 indkast værktøjer og hvad jeg gør i de tre forskellige zoner, men det som man kan starte med er at lade spillerne øve sig i at kaste præcise indkast i fødderne i 6-15 meters afstand, for det er noget af det der er vigtigst. Jeg ser rigtig mange bolde der bliver tabt fordi man kaster i knæ højde, direkte ind i skridtet, eller i bryst højde hvor den skulle have været i fødderne, så det er noget af det første man kan øve sig på. Man kan få lidt inspiration på min youtube side med nogle af de mest enkle og basale øvelser, men det er selvfølgelig også noget af det jeg kommer med i min indkast bog i fremtiden.”

  • Hvis folk ønsker at vide mere om dig, hvor kan de så finde dig?

“Det bedste er at gå ind på min hjemmeside. Det er en helt ny international hjemmeside ift. Indkast. Der kan man både læse om min træning, min fremtidig bog, og mine online kurser. Ellers kan man finde mig på min youtube side, linkedin, twitter, facebook, instagram. Man kan finde mig hvor som helst det skal være. Det er bare med at tage kontakt til mig. Jeg har før været ude og lave træning med amatør og ungdomshold. Jeg rejser ret meget, så den måde jeg gør det på er at lave større arrangementer med træning for flere trænere eller holde et foredrag hvor jeg inviterer flere hold ud på en gang.”

Published in Fysisk Træning Motorisk Træning Talentudvikling

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *