Skip to content →

Interview med Liverpools indkasttræner (Del 1)

Jeg har været så heldig at Thomas Grønnemark har taget sig tid til at svare på en masse af mine spørgsmål. Dette er der kommet et skriftligt interview ud af. Thomas har arbejdet med klubber som Viborg FF, F.C. Midtjylland, Liverpool og Gent, for at nævne nogle få.

Dette er første del af to, og handler om alt lige fra hvilke sportsgrene han selv har dyrket, til hvor meget Andy Robertson forbedrede sit indkast.

Kan du fortælle lidt om dig selv, og hvorfor indkast?

“Jeg har selv spillet fodbold i cirka 15 år på det højeste U19 niveau i Horsens, men jeg var ikke god nok til at blive professionel fodboldspiller, men jeg kunne kaste rigtig gode indkast, og løbe rigtigt stærkt. I 1990’erne gik jeg så videre til atletik, og blev en del af det danske atletik landshold, hvor jeg løb 100, 200, 400 meter og stafet løb. En del gange dansk mester, og jeg har også været med til at vinde Europa mesterskabet i 4 x 400 meter i Paris for klubhold. Jeg løb sidste tur, og løb Europa mesterskabet hjem, så det var rimeligt succesfuldt. Efter atletik gik jeg så over til det danske bobslæde landshold i 2002 og blev en del af det, og rejste verden rundt med dem i fire år. Det var i denne periode at jeg begyndte at tænke, at når jeg nu selv er god til indkast, kan jeg så ikke lære andre spillere at kaste rigtig godt?”

“Jeg gik ned til det lokale bibliotek i Skive og prøve at finde en bog omkring indkast, men der var ingen, og der var intet seriøst på nettet. Jeg brugte efterfølgende et halvt år på at lave et indkast kursus. Jeg kunne godt have startet med et amatørhold, men jeg kontaktede Viborg FF, deres superliga hold, og det blev en kæmpe succes, og de endte med at score en masse mål efter indkast. Året efter, i sæsonen 2005/2006 blev det FC. Midtjylland og siden da har jeg trænet en masse professionelle fodboldhold. Det er selvfølgelig gået helt agurk de sidste to år, efter min ansættelse i Liverpool, og i 19/20 sæsonen træner jeg blandt andet Liverpool, Ajax, Gent, Atlanta United, og nogle flere hold.

Du havde verdens rekorden i længste indkast. Hvad har haft en positiv effekt på dine indkast evner?

“Jeg havde verdensrekorden i omkring 10 år, og satte den i 2010 med 51,33 meter. Det er klart, at det at jeg har kunne kaste et rigtigt langt indkast har haft en kæmpe stor betydning for at jeg kunne slå verdensrekorden i indkast, godt nok slået verdensrekorden med et kraftsprings indkast. Jeg vil gerne lige sige at jeg er ikke gymnast og da jeg startede kunne jeg ikke engang slå en koldbøtte. Jeg har brugt videoanalyse rigtig meget og det brugte vi rigtig meget på bobslæde landsholdet, hvor vi lavede flere tusinde videoanalyser. Det er noget af det jeg har taget med mig i min indkast træning, men også da jeg slog verdensrekorden i indkast. Derudover fik jeg hjælp af tre forskellige gymnastik trænere. Den sidste var dansk kvindelandholds træner i gymnastik, så det med at få ekspert hjælp betyder rigtig meget.”

“Min verdensrekord i indkast betyder rigtig meget for mig, også som indkasttræner, for det at være verdens bedste er selvfølgelig et plus når man skal lære andre spillere at kaste.”

Hvad er de tre vigtigste ting ved et godt indkast?

“Først og fremmest er et godt indkast ikke kun et langt indkast. Jeg har en indkast filosofi der hedder; det lange, det hurtige og det kloge indkast, så det er indkast over hele banen. Hvis vi dog skal tage udgangspunkt i det lange indkast, så arbejder jeg med 30 forskellige tekniske parametre, og så anvender jeg også videoanalyser. Grundlæggende koncentrerer jeg mig om tre hovedområder og i alt 30 tekniske parametre, og det er tilløb, positionen og hvordan man overfører energi over linjen, så det er de tre hovedpunkter.”

Hvor meget kan en fodboldspiller forbedre sin længde på indkastet?

“De fleste spillere forbedrer sig 5-10 meter. Andreas Poulsen (Austria Wien) forbedrede sig 13,65 meter, og jeg har faktisk haft en østrigsk fodboldspiller der forbedrede sig fra 25 til 40 meter, så det kan også lade sig gøre. Selv hvis du forbedrer dig med fem meter, synes jeg det er super flot, fordi fodboldspillere har taget tusindvis af indkast, og udover man skal lære en ny teknik, skal man også ofte aflære nogle dårlige vaner. Jeg har rigtig mange eksempler på spillere der har forbedret sig meget, f.eks. Andy Robertson fra Liverpool. Han bliver aldrig en af verdens bedste til at kaste lange indkast, men forbedrede sig fra 19 til 27 meter. Kæmpe betydning for hans indkast areal over hele banen. Jeg har trænet spillere som Joe Gomez, som assisterede et mål med hans lange indkast i kampen England – Kroatien. Spillere som Kian Hansen har jeg også trænet der assisterede 34 mål på fire sæsoner, tror jeg det var. Mikkel Qvist fra AC Horsens, der så røg til Island, har jeg også trænet. I den sæson jeg trænede A.C. Horsens, der scorede Horsens 10 mål efter lange indkast, så det kan være meget effektivt.

Hvor meget er hold taktisk træning kontra individuelt træning når det kommer til en træningssession med indkast?

“Jeg bruger faktisk mest tid på at træne i grupper. Der er nogen der tror det kun er backs jeg træner, men det er faktisk alle spillerne. Nogle gange kan det være 2 x 9 spillere jeg træner, 5 v 5 med store mål og målmænd, eller 11 v 11, hvor vi stopper spillet hver gang der er et nyt indkast et sted over hele banen. Det er nemlig det der er det største fokus, fordi f.eks med Liverpool og Ajaxder ikke kaster nogen indkast ind mod modstanderes mål, fordi det passer ikke til spillestilen. Her vil man hellere have et hurtigt indkast hvor der er gang i den. Man har ikke lyst til at kaste 10 lange indkast på Anfield fordi det tager for lang tid. Vi kunne sagtens score en masse mål I Liverpool med Joe Gomez der kaster langt, men også med høj kvalitet, men det passer bare ikke til spillestilen.”

“Træningen ligger lidt midt i mellem individuelt og hold træning, da jeg bruger mest tid på team træning. Taktisk træning bliver også en del af team træningen, fordi jeg arbejder med tre forskellige zoner på banen, og så har jeg omkring 40-50 forskellige indkast værktøjer. Det er ikke en NFL playbook, men det handler i høj grad om at øge spillernes indkast intelligens, så de ved hvad de skal gøre i de forskellige situationer. Det handler primært om hvordan vi kan skabe rum på banen, så vi i stedet for at tabe bolden, kan beholde bolden, men også skabe chancer og mål efter indkast. F.eks. i denne her sæson har vi i Liverpool scoret 13 mål efter indkastsituationer, så indkast kan være rigtig farligt, også selvom man har indkast på egen banehalvdel, eller foran eget felt.”

“For lige at vende tilbage til taktisk træning, så bruger vi det selvfølgelig rigtig meget. Det er noget af det jeg taler med trænerne om, Jürgen Klopp, og de andre klubber jeg kommer i. Jeg laver også foredrag til spillerne. Det kan være f.eks et 10 minutters foredrag eller 45 minutter, og så laver jeg indkastanalyse af hver eneste kamp af Liverpool og Ajax og sender analysen til trænerne. Selv de uger jeg ikke er i klubben. Så jo, vi bruger rigtig meget tid på indkast taktikker.”

Dette var første del af to. I næste del fortæller Thomas mere om hvorfor han synes indkast er en undervurderet del af spillet, hvem af Andy Robertson og Trent Alexander Arnold der forbedrede sig hurtigst, og nogle råd til hvordan man kan optimere sit indkast som spiller.

Ønsker man at vide mere om Thomas, og hans træningsmetoder kan man finde ham på følgende links:

Læs “Del 2” her!

Indtil næste del kommer, kan i læse følgende artikel om motorisk læring. Artiklen handler om den motoriske guldalder, og hvorfor der stadig er håb for unge og voksne, ift at lære nye motoriske bevægelser, f.eks indkast.

Published in Motorisk Træning Talentudvikling Uncategorized

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *