Skip to content →

Bliv en bedre fodboldspiller med video spil

IntelliGym

Det må næsten være et hvert barns drøm at kunne blive en bedre fodboldspiller ved at spille video spil. AFC Ajax og AZ Alkmaar deltog i et forsknings projekt for at undersøge effekten af IntelliGym. Intelligym er et video spil hvilket træner forskellige kognitive evner som forudsigelse, koncentration, delt opmærksomhed, hukommelse, adaptation til ændringer, mønstergenkendelse, arbejde under stress, og ens forståelse af tid og rum. Formålet med Intelligym er derfor at stimulere de eksakt samme kognitive evner som anvendes i holdsport som f.eks. fodbold. Teknologien bag IntelliGym er baseret på et koncept brugt af Air Force piloter fra Israel for at optimere deres kognitive evner. Teknologien er senere blevet videreudviklet og bliver nu anvendt af bl.a fodbold og ishockey klubber verden over.  

Screenshot fra IntelliGym. Her ses et screenshot fra selve spillet.

I forsøget med PSV og AZ Alkmaar delte man de deltagende op i to grupper.

  1. Gruppe et trænede deres kognitive evner via IntelliGym 2 x ugentligt, 30 minutter pr. session i 10 uger.
  2. Gruppe to trænede deres kognitive evner ved at observere klip fra rigtige fodboldkampe og identificere forskellige aktioner som afleveringer, skud på mål, osv. Gruppe to trænede 2 x ugentligt, 30 minutter pr. session. (Kontrol gruppe/”placebo” gruppe)

For at teste og evaluere resultaterne spillede samtlige deltagere fire minutters ”small sided games” fire gange. Hvert spil blev filmet, og senere analyseret ved brug af Notation Analysis System (NAS). NAS er et system der bruges til at analysere bevægelses mønstre, strategi og taktik i holdsport. Analysen af deltagerne blev lavet som en dobbel blindtest, hvilket betyder at hverken de deltagende eller dem der analyserer ikke ved hvem der har modtaget ”behandlingen”. I dette tilfælde er gruppen der brugte IntelliGym gruppen der modtog ”behandling”. Deltagerne blev, ved brug af NAS, scoret på aktionerne: Angreb med bold, angreb uden bold og forsvar.

Resultaterne:

Gruppen som havde anvendt IntelliGym scorede 27 % bedre end kontrol gruppen, hvor IntelliGym gruppen især havde forbedret sig på angreb med bold og deres positionering. Forskerne konkluderer i studiet ’The results showed that players who used the IntelleGym training program for at least 10 sessions, improved by nearly 30 % more than the players in a control group. In addition, players who trained with the IntelliGym improved their ranking in the team, compared to the control group players. The results were statistically significant’.

Screenshot fra Zenodo.org

Forsøget baner vejen for muligheden om at udvikle atletens kognitive evner uden for banen. Der er dog stadig brug for større og mere omfattende studier til at påvise en reel effekt.

At man nødvendigvis ikke behøver at være på banen for at blive en bedre playmaker, forsvarsspiller eller angriber bør revolutionere måden vi tænker træning på.

OBS: Jeg har ikke kunne finde noget information på hvorvidt om studiet er sponsoreret af Intelligym.

Jeg har selv købt programmet og er i skrivende stund igang med at teste produktet. En anmeldelse af programmet vil være på siden i den nærmeste fremtid.

Kilder:

https://zenodo.org/record/268696#.XqGuwMgzbD6

Læs bl.a. også denne artikel om gaming

Published in Kognitiv Træning

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *