Skip to content →

Virker stigetræning?

Virker stigetræning?

I hvilken som helst fodboldklub i Danmark vil man et eller andet sted nok finde en agility stige på træningsbanen. Spillere der løber igennem, og laver forskellige kombinationer igen og igen og igen og igen. Alt dette i håbet om at spillerne får hurtigere fødder, bliver bedre til at drible, bliver bedre til at koordinere kroppen, eller generelt bliver en hurtigere fodboldspiller. I fodbold er disse essentielle færdigheder som er med til at skabe en god fodboldspiller, og det er derfor interessant at vide om stigetræning kan optimere disse færdigheder.

I Spanien hos Faculty of Education and Sports Sciences lavede man et studie som undersøgte effekten på sprint, agility og driblinger igennem en slalom bane ved brug af stigetræning. Forsøget bestod af to grupper af U13 fodboldspillere:

  1. Gruppe et som lavede stigetræning tre gange om ugen i seks uger.
  2. Gruppe to som fortsatte med deres normale træning uden stigetræning.  

Deltagerne blev testet i 10 m sprint, 20 m sprint, i en agility test, og dribling igennem en slalom bane. Der var en konstant progression af stigeøvelserne igennem de seks uger.

Screenshot fra kilden.

Resultater:

10 m sprint: Ingen signifikant effekt af stigetræning efter seks uger.

20 m sprint:  Ingen signifikant effekt af stigetræning efter seks uger.

Agility test: Ingen signifikant effekt af stigetræning efter seks uger.

Dribling igennem slalom bane: Ingen signifikant effekt af stigetræning efter seks uger.

Studiet blev foretaget på 18 fodboldspillere hvilket er en utrolig lille stikprøve. 18 fodboldspillere kan på ingen måde være repræsentativt for alle fodboldspillere. Ydermere varede forsøget kun seks uger, og det kunne være interessant at teste igennem et længere forløb. Derfor har jeg svært ved at konkludere at stigetræning ingen effekt har på de ovenstående tests. Der skal mere omfattende studier til at konkludere om stigetræning kan have en effekt på sprint, agility og dribling igennem en slalom bane.

Hvad kan vi bruge denne viden til?

Jeg er tilhænger af at stigetræning ikke bliver anvendt med et formål om at skabe hurtigere fodboldspillere uden bold. Ønsker man at skabe hurtigere fodboldspillere er der studier der bl.a. har vist at sprint træning, plyometrisk træning og generel styrketræning er vejen frem. Derimod tror jeg at vi skal tænke stigetræning som en koordinations øvelse. En koordinations øvelse med et fokus på at placere vores fødder korrekt og koordinere flere kropsdele i mange forskellige mønstre. Såfremt spilleren ser ud til at kunne udføre et bevægelsesmønster skal øvelsen progredieres. At spillere igen og igen og igen skal udføre kendte bevægelsesmønstre, som de har trænet i flere år, tror jeg ikke gavner noget. Det er derfor vigtigt at vi overvejer hvad formålet med stigetræning egentlig er. Blot fordi et enkelt studie ikke viser effekt af stigetræning på disse test, skal der mere til før jeg gemmer stigerne væk i depotrummet.

Hvis stigetræning forbedrer spillernes motoriske evner, så kan vi muligvis ende med at få bedre fodboldspillere. Læs mere her.

Kilder:

https://www.researchgate.net/publication/338067525_Effects_of_training_with_an_agility_ladder_on_sprint_agility_and_dribbling_performance_in_youth_soccer_players

Published in Fysisk Træning Motorisk Træning

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *