Skip to content →

Hvad gør man i AFC Ajax?

The Athletic Skills Model

The Athletic Skills Model (ASM) er opfundet af René Wormhoudt og tilbyder en mere diversificeret måde at træne på. En model der har fokus på at uddanne atletens fysiske intelligens, herunder; agility, stabilitet, fleksibilitet, rytme, kinetisk differentiering osv. Formålet er at uddanne en atlet igennem eksponering af mange forskellige bevægelsesmønstre, før atleten senere hen specialiserer sig i en given sport. En model der fik så meget opmærksomhed at Amsterdam Football Club Ajax i 2005 og frem til 2012 implementerede ASM i deres ungdoms akademi. Elementer af modellen anvendes stadig i Amsterdam Football Club Ajax idag. Spillere som Patrick Kluivert, Wesley Sneijder, Nigel de Jong og Rafael van der Vaart var nogle af de første der blev introduceret til ASM.

For at forstå ideen og tankegangen bag, skal vi først forstå hvordan ASM er opbygget.

Den består af tre dele: Basis bevægelses evner, koordinative evner og forudsætninger for bevægelse.

Blok 1: Basis bevægelses evner er fundamentet for ASM. Dette er bevægelser, eller evner, som er nødvendige at mestre, for at kunne skabe den mest optimale atlet. Dette er evner som balance, glide, skubbe, trække, løfte, gå, løbe, sprinte, hoppe, kravle, rotere, rotere i hop, skyde, kaste, svømme, bevæge til musik osv. Det lyder umiddelbart som bevægelser vi alle på et tidspunkt vil mestre, men nøglen er at optimere disse og få børn til udføre bevægelserne på en hensigtsmæssig måde. F.eks har jeg i mine træninger med børn oplevet at rigtig mange har svært ved at hoppe, kaste, løbe baglæns osv. Hvis dette er scenariet er der tale om et barn som ikke engang kan udføre de mest fundamentale bevægelser i mange sportsgrene. Dette skyldes bl.a at børn tilbringer mindre tid ude at lege end børn gjorde for 35 år siden. Så hvad der for nogle vil anses som lette bevægelser, kan for børn i dagens Danmark, være ganske udfordrende.

Blok 2: Hvor blok et var dannelsen af et stærkt bevægelses fundament, er blok to bl.a atletens evne til at koordinere disse bevægelser. I ASM opdeler man koordination ind i følgende evner: Evnen til at holde balancen, tilpasningsevne ift ændring af objekt, synkronisering af bevægelser, kinetisk differentiering, forståelse af tid og rum, reaktions evner og rytmisk sans. Kort beskrevet er blok to vores evne til at koordinere og tilpasse vores krop, i forskellige scenarier, med anvendelse af de basis bevægelser der mestres i blok et.

Blok 3: Den sidste blok, og det sidste led i modellen er simpel. Den tredje blok har fokus på forudsætningerne for at kunne koordinere kroppen med anvendelse af det der var fokus i blok et. Vi anvender en højdespringer som eksempel. En højdespringer løber (blok et) for senere at time, og placere sin krop mest optimalt (blok to) for til sidst at kunne hoppe på den mest hensigtsmæssige måde ift at komme over stangen (blok et & to). Forudsætningerne for at kunne udføre samtlige af disse bevægelser optimeres i blok tre. For at stangspringeren skal kunne udføre disse bevægelser mest optimalt, skal han bl.a have enorm eksplosiv styrke i benene, fleksibilitet og smidighed til at komme over stangen. Blok tre er derfor forudsætningerne for at kunne udføre specifikke bevægelsesmønstre på den mest optimale måde.

Det kan være man læser dette og tænker ”no shit, Sherlock”, og det forstår jeg godt. Det interessante ligger dog ikke i modellen i sig selv, men mere i hvordan man optimere samtlige af disse blokke, så man i sidste ende står med en fremragende atlet. Hvis man følger ASM’s tankegang så ønsker man at udsætte atleten for en bred vifte af bevægelser/lege/sportsgrene og ikke specialisere sig i en enkel sport for tidligt. Derfor ligger det vel op til en diskussion om tidlig specialisering vs sen specialisering, men det må blive en anden dag.

Ønsker man at vide mere om hvordan man gør i Dortmund og Liverpool, så kan man læse denne artikel.

Kilder:

The Athletic Skills Model (René Wormhoudt, Geert J.P. Savelsbergh, Jan Willem Teunissen, Keith Davids, 2018)

Published in Fysisk Træning Motorisk Træning Talentudvikling

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *